Gå till innehåll

Kurser i härlig miljö på en Skånegård på Österlen

Vill du uppleva några härliga, lärorika och avkopplande kursdagar i genuin skånsk miljö med underbar natur? Då är Jacobsgården ett perfekt val för dig.

Strax utanför den lilla byn Järrestad, sex kilometer från Simrishamn ligger denna charmiga kringbyggda Skånegård med underbar utsikt över Österlenlandskapet​. Jacobsgården byggdes 1860 och är varsamt renoverad för att bevara den gamla stilen. Det finns tre separata lägenheter att hyra. Alla fullständigt utrustade för självhushåll. Den mysiga grönskande innergården utrustad med trädgårdsmöbler och grillar bjuder på avkoppling och härliga kvällar.

Jacobsgården erbjuder målarkurser och skulpteringskurser vid flera tillfällen på både vår och höst. Alla under professionell ledning. Om det blir tid över kan du låna en cykel för att se på de vackra omgivningarna. På Jacobsgården finns ett flertal cyklar att låna för färd in till Simrishamn eller kanske till Glimmingehus, Nordens bäst bevarade borg från medeltiden.

 


Målarkurser

Akvarell, akryl och olja


Skulpteringskurser

Lera/keramik

Målarkurser

Målarkurs för dig som vill prova på eller som målat tidigare. Vi målar i akvarell, akryl eller olja. Du bestämmer själv vilken teknik du vill prova på eller utveckla. Några lär sig grunderna medan andra experimenterar utifrån sina egna önskemål. Målarkursen (akvarell, akryl och olja) leds av Malmökonstnären Bertil Pettersson som är en erfaren kursledare både på hemmaplan och i Italien. Akvarellkurserna leds av konstnären Lolo Tillberg från Ystad. Hennes bilder balanserar oftast mellan fantasi och verklighet där hon ger betraktaren frihet att själv få finna egna känslor och tolkningar.

Kurserna genomförs på den vackert belägna kringbyggda Jacobsgården strax utanför Järrestad i hjärtat av Österlen, 6 km väster om Simrishamn. Här arbetar vi i den inspirerande miljön inomhus, på den vackra gården eller med horisonten och Österlens böljande landskap som blickfång. Du målar efter dina egna förutsättningar och kursledarna hjälper dig från din egen nivå med både faktiska kunskaper och inspiration. Alla dagar inleds med en gemensam föreläsning om teknik, material och fritt måleri. Dagarna avslutas med gemensam genomgång och återkoppling på dagens måleri.

Det finns möjlighet att bo på Jacobsgården i eget rum eller dela rum med en kamrat. Boendet är enkelt men trevligt. Lunch och fika ingår, frukost och middag till självkostnadspris. Det blir alltid en mycket trevlig stämning runt bordet i köket.

 

Kurstillfällen 2023

 

Kurstillfällen akvarell med Lolo

17-19 mars (fredag-söndag)

10-12 juni (lördag-måndag)

14-16 juni (onsdag – fredag)

1-3 september (fredag-söndag)

5-7 september (tisdag-torsdag)

10-12 oktober (tisdag-torsdag)

14-16 oktober (lördag-måndag)

Kurstillfällen målarkurs med Bertil

25-27 april (tisdag-torsdag), målarkurs med Bertil

19-21maj (fredag-söndag), målarkurs med Bertil

18-20 augusti (fredag-söndag), målarkurs med Bertil

22-24 augusti (tisdag-torsdag), målarkurs med Bertil

25-27 september (måndag-onsdag), målarkurs med Bertil


Kursavgift
- 3300 kr

Boende (3 nätter)
- 950 kr (del i dubbelrum)
- 1250 kr (enkelrum)

Matpaket (3 frukost och 3 middag)
- 1000 kr

Övrigt
Du tar själv med ditt konstnärsmaterial.
Kurserna passar både för nybörjare och de som har erfarenhet.

Ankomst
Ni som valt boende är välkomna på eftermiddagen innan första kursdagen.

Anmälan
Gör du direkt till Jacobsgården på e-post johnjacobsgarden@gmail.com  eller ringer Per på 0705 875559.

Läs vad andra tycker om kursen.

 

 

Skulpteringskurser

Upplev glädjen i att skapa med lera under professionell ledning. Här får du arbeta fritt med dina egna idéer och du behöver inte ha några tidigare erfarenheter. Släpp fram skulptören i dig. Kurserna leds dels av professor Ewald Rumpf som har lång erfarenhet av skulptering och har gjort många offentliga statyer i lera, brons och betong, framför allt i Tyskland, dels av konstnär Anna R Kinman (www.annarkinman.se) från Lund där hon arbetar professionellt med keramik. Anna vill gärna inspirera, entusiasmera och uppmuntra alla i sin egen kreativitet.

Kurserna genomförs på den vackert belägna kringbyggda Jacobsgården strax utanför Järrestad i hjärtat av Österlen, 6 km väster om Simrishamn.

Här arbetar vi i inspirerande nyrenoverade lokaler. Du tar med dig en skiss, en bild eller en idé och du skulpterar efter dina egna förutsättningar. Kursledarna hjälper dig från din egen nivå med praktiska kunskaper och inspiration. I samråd får du sedan möjlighet att genomföra och utveckla dina idéer. Dagarna börjar klockan nio med en gemensam genomgång av material och verktyg, skulpterandets grunder, linjer och proportioner, modellstudier etc och vi brukar sluta dagen med en gemensam genomgång och återkoppling på dagens skulpterande. Möjlighet finns att fortsätta även efter middagen.

Ateljén är utrustad med kavaletter och de verktyg du behöver för skulptering.

Leran, vit, svart och beige stengodslera, ingår inte priset men finns att köpa till självkostnadspris på plats.

Fika och lunch ingår i kurspaketet. Frukost och middag kan du köpa till. Det brukar bli en väldigt trevlig stämning runt bordet i köket.

Det finns också möjlighet att bo på Jacobsgården i eget rum eller dela rum med en kamrat. Boendet är enkelt men trevligt.

 

Kurstillfälle med Anna R Kinman

10-12 mars (fredag-söndag)

24-26 mars (fredag-söndag)

14-16 april (fredag-söndag)

27-29 oktober (fredag-söndag)

10-12 november (fredag-söndag)

24-26 november (fredag-söndag)

Kurstillfällen med Ewald Rumpf

2-4 maj (tisdag-torsdag)

6-8 maj (lördag-måndag)

10-12 maj (onsdag-fredag)

22-24 september

26-28 september

30 september-2 oktober

Kursavgift

  • 3500 kr (3 dagar)

Boende (3 nätter)

  • 950 kr (del i dubbelrum)
  • 1250 kr (enkelrum)

Matpaket

  • 1000 kr (3 frukostar, 3 middagar)

Prova på

Du har också möjlighet prova på en eller två dagar om du vill. 
Kursavgift : 1100 kr/dag


Övrigt

Kostnader för lera tillkommer.

Leran  köper du på plats.

Skröjbränning ingår i kursavgiften.

Ankomst
Ni som valt boende är välkomna på eftermiddagen innan första kursdagen.

Anmälan
Gör du direkt till Jacobsgården på e-post johnjacobsgarden@gmail.com eller ringer Per på 0705 875559.

Läs vad andra tycker om kursen.